2010. október 14., csütörtök

Fehérboros póréhagymaleves

Ki gondolná, hogy ezt az egyszerű zöldséget, már a rómaiak is fogyasztották. A-, B6-, E-, K- és C-vitamint tartalmaz, jelentős mennyiségben. Emellett, víz- és vizelethajtó, koleszterin- és vérzsír csökkentő hatása is van, valamint gátolja a belekben a baktériumok és gombák szaporodását. Ásványi anyagok közül találunk benne vasat, magnéziumot, és foszfort. Tipikusan őszi és téli zöldségféle, így mielőbb iktassuk be az étrendünkbe, hogy élvezhessük jótékony hatásait, és kellemes  ízét.
Jól párosítható sajtokkal, de remek kísérője a fehér húsoknak, tejszínnel krémesen csábítóvá válik. Ne felejtsük el kipróbálni sült változatban is. 




Hozzávalók:

2 egész póréhagyma
3 szem burgonya
1 zöldség
2 dl fehérbor
1 kis doboz tejföl
húsleves, vagy leveskocka
petrezselyemzöld

A hagymát alaposan mossuk meg, többször is, mert gyakorta homok, vagy föld szorul a levelei közé. (növekedése során a  növényt, kis föld kupaccal kell körbe venni, hogy szép hosszú fehér résszel rendelkezzen mire megnő) Karikázzuk fel, majd tegyük egy lábosba, tisztítsuk meg a burgonyát és a zöldséget is, ezeket is daraboljuk fel, majd tegyük a hagyma mellé. Öntsük rá a bort, majd engedjük fel annyi levessel, hogy ellepje a zöldségeket. Ha mind puhára főtt, akkor egyszerűen pépesítsük, majd keverjük el benne a tejfölt. Tálaláskor szórjuk meg petrezselyemmel, esetleg vékony póréhagyma karikákkal, de bármilyen krémlevesbe illő ropogós betéttel is kínálhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése